Candidatura d'Unitat Popular

Alternativa Martinenca CUP (AMCUP) Sant Martí Sarroca

Gener de 1714 a Sant Martí Sarroca

TONI VENTURA | MEMÒRIA.

Aquests dies s’ha fet memòria de la caiguda de Barcelona davant les tropes feixistes el 26 de gener del 1939, i de l’inici de la commemoració dels fets de 1714 a través dels actes del Tricentenari. Però també hi ha altres esdeveniments notables sense gaire ressò que a vegades queden plens de pols en els llibres d’història. Des de la CUP de Sant Martí Sarroca no podem deixar acabar aquest gener sense retre un sentit homenatge i recordatori a uns fets no gaire coneguts i ocorreguts al nostre poble el gener de fa 300 anys. I que hem pogut recuperar gràcies a la recerca de Salvador Llorac i Santis, que recull al llibre Sant Martí Sarroca, pòsit del temps.

El 4 de gener de 1714 Sant Martí Sarroca va dir prou a les quinzenades (les exaccions de guerra dels borbònics) i va ser el primer poble que es llançà a les armes. Cap dels seus veïns es va acostar a pagar aquests impostos a Vilafranca, on el comandant militar, recelós d’una omissió tan unànime, va enviar cap a Sant Martí 150 soldats amb ordre de recaptar els impostos a punta de baioneta. Però cap soldat va arribar al poble. Els martinencs van fer voleiar les campanes a toc de sometent i al crit de “via fora, lladres” es van aplegar a la plaça tots els homes útils, i van parar una emboscada als soldats al camí de Vilafranca abans que poguessin arribar al poble. Els van perseguir a tir de trabuc fins a abatre’ls a gairebé tots, en van tornar ben pocs a Vilafranca. Això va passar aquell 4 de gener de 1714. Sant Martí Sarroca ha passat a la història per haver estat el primer focus de revolta popular contra l’administració borbònica. Des d’allà la revolta es va anar estenent per tot Catalunya.

L’ajuntament mai no ha fet esment ni honrat amb cap homenatge aquests fets i esperem des de la CUP treure una mica la pols i poder convertir el 4 de gener en un dia solemne.

Per altra banda, el castell de Sant Martí va ser un dels darrers baluards de resistència contra l’exèrcit de Felip V i va haver de capitular, juntament amb el castell de Cardona el 18 de setembre d’aquell any, una setmana després de Barcelona.

Es per això que volem recordar aquells homes i dones que van lluitar i resistir contra les tropes borbòniques el 1714, del 4 de gener al 18 de setembre, al poble de Sant Martí Sarroca. Esperem també agafar exemple de la seva força i ser un digne relleu en la lluita contra les injustícies que succeeïxen en aquest poble, vinguin del consistori, de la Generalitat o d’Espanya.